Vuonna 2023 hyväksytty palkka-avoimuusdirektiivi tulee mullistamaan palkkapolitiikan läpinäkyvyyden Euroopassa. Direktiivin tavoitteena on edistää palkkatasa-arvoa ja antaa työntekijöille parempi käsitys palkkatasosta ja palkkaeroista.
Kokosimme yhteen vaiheittaiset toimenpiteet, joita yritykset voivat tehdä varmistaakseen, että ne ovat valmiita direktiivin voimaantuloon.
1. Asennoituminen läpinäkyvyyteen
Ensimmäinen askel on pohtia yrityksen avoimuuden tasoa palkkauksessa. Noudattaako yritys direktiivin minimivaatimuksia, joihin kuuluu mm. keskiarvojen ja mediaanipalkkojen sekä palkkahaarukoiden julkaiseminen sukupuolen mukaan, vai haluaako se pyrkiä laajempaan avoimuuteen palkka-asioissa? Tämä päätös vaikuttaa siihen, millaisia toimenpiteitä yrityksen on tehtävä.
Toimenpiteet:
2. Nykytilan arviointi
Ennen kuin yritys voi ryhtyä toimenpiteisiin palkkatasa-arvon parantamiseksi, sen on ymmärrettävä nykytilanne. Tämä tarkoittaa palkkatietojen keräämistä ja analysointia.
Toimenpiteet:
3. Palkkatasa-arvon seurantajärjestelmän perustaminen / arviointi
Seuraava askel on perustaa järjestelmä ja/tai prosessi palkkatasojen seuraamiseksi ja analysoimiseksi. Tämän avulla yritys voi tunnistaa mahdolliset palkkaerot ja niiden syyt. Tiedonkeräämiseen voi käyttää esimerkiksi palkka-analytiikkasovelluksia ja -työkaluja tai Exceliä.
Toimenpiteet:
4. Sisäisen oikeudenmukaisuuden arviointi
On tärkeää arvioida palkkapäätösten oikeudenmukaisuutta eri ryhmien välillä. Palkkaerot voivat perustua objektiivisiin kriteereihin, kuten tehtävien vaativuuteen ja työntekijän kokemukseen. Puolueettomia palkka-arviointiprosesseja on käytettävä varmistamaan, että palkat ovat oikeudenmukaisia.
Toimenpiteet:
5. Palkkatietojen lähteet
Palkkatietoja voidaan kerätä useista eri lähteistä, kuten sisäisistä järjestelmistä, palkkatilastoista ja ulkoisista vertailuista. On tärkeää varmistaa, että tiedot ovat luotettavia ja vertailukelpoisia. Standardoituja palkkaluokkia ja -nimikkeitä on hyvä käyttää tiedon tulkinnan helpottamiseksi.
Toimenpiteet:
6. Suunnitelma
Palkka-avoimuusdirektiivin noudattaminen vaatii yritykseltä suunnitelmallisuutta. Yrityksen on laadittava suunnitelma, jossa kuvataan, miten se aikoo täyttää direktiivin vaatimukset.
Toimenpiteet
8. Valmistautuminen raportointiin
Palkka-avoimuusdirektiivi velvoittaa yrityksiä raportoimaan palkkatietoja tietyin väliajoin. Yrityksen on varmistuttava, että sillä on järjestelmä, jolla se pystyy vastaamaan vaadittavaan raportointiin.
Toimenpiteet
8. Viestintästrategia ja koulutus
Yrityksen on hyvä suunnitella selkeä ja avoin viestintästrategia palkka-avoimuudesta. Työntekijät on informoitava direktiivistä ja sen vaikutuksista. Helposti ymmärrettäviä raportteja palkkatasoista ja palkkaeroista on aiheellista laatia ja jakaa työntekijöille.
Toimenpiteet
9. Tietosuoja
Palkkatietojen käsittelyssä on tärkeää noudattaa tietosuoja-asetusta ja muita tietosuojalakeja. Yritysten on varmistuttava, että palkkatiedot ovat kerätty ja niitä käsitellään laillisesti ja oikeudenmukaisesti. Tietoja on säilytettävä turvallisesti ja niitä saa käyttää vain niihin tarkoituksiin, joihin ne on kerätty.
Toimenpiteet:
10. Jatkuva kehittäminen
Palkkatasa-arvon edistäminen on jatkuva prosessi. Yritysten on säännöllisesti arvioitava palkkapolitiikkaansa ja palkkatasoja ja tehdä tarvittaessa muutoksia.
Toimenpiteet:
On tärkeää seurata direktiivin toimeenpanoa ja tehdä tarvittaessa muutoksia yrityksen käytäntöihin.
Palkka-avoimuus on tärkeä osa palkkatasa-arvoa, mutta se ei ole ainoa ratkaisu. Yritysten on myös puututtava palkkaerojen syihin, kuten sukupuoleen perustuvaan syrjintään ja stereotypioihin.
Lue myös aikaisempi blogimme palkka-avoimuusdirektiivin sisällöstä.
Lisätietoa palkka-avoimuusdirektiivistä löydät esimerkiksi Euroopan unionin neuvoston verkkosivuilta: https://www.consilium.europa.eu/fi/policies/pay-transparency/
Jos ajankohtaiset HR-aiheet ja liiketoiminnan kehittäminen kiinnostavat sinua, niin liity rohkeasti uutiskirjeemme lukijaksi. Saat ensimmäisten joukossa tiedon tuoreimmista uutisista, lakimuutokista ja innovaatioista HR- ja palkkapalveluiden saralla!