1 minuutin luku

Vältä palkanlaskennan automaation viisi yleisintä sudenkuoppaa

Vältä palkanlaskennan automaation viisi yleisintä sudenkuoppaa

Automaatiokärpänen puraisi myös palvelualoja. Automaatio on mullistanut talous-, palkka- ja henkilöstöhallinnon. Rutiinien suorittaminen automaation avulla on alentanut kustannuksia.

Aluksi pelättiin, että robotit vievät työpaikat. Työntekijöiden ei kuitenkaan ole tarvinnut olla huolissaan, sillä automaation käyttöönotto on avannut uusia mahdollisuuksia.

Tässä viisi yleisintä automaatioansaa, joihin palkanlaskenta helposti lankeaa:

1. ENSIN PROSESSIT JA METODIT KUNTOON, SITTEN AUTOMAATIO

Automaation avulla ei voi ratkaista palkanlaskennan ongelmia, ensin on saatava prosessit kuntoon. Tärkeintä on varmistua, että oikeita asioita tehdään oikein menetelmin. Tämän jälkeen kaikki rutiininomainen tekeminen on mahdollista digitalisoida eli ”ulkoistaa” vaikka roboteille.

2. SAMAA TYÖTÄ EI KANNATA TEHDÄ KAHTEEN KERTAAN

On hölmöläisen hommaa siirtää robotin tehtäväksi vain osa tuotantoprosessia. Näin tapahtuu, kun robotti tekee rutiininomaisen osan jostakin prosessista, minkä jälkeen asiantuntija jatkaa siitä. Näin voi käydä silloin, kun ei etukäteen varmisteta, että automatisointi sopii arkeen. Tällöin automaatiosta ei ole mitään hyötyä. Digitalisaation kehitystyö on vain nostanut vain kuluja.

3. ROBOTTI TEKEE STOPIN

Robotin ohjelmointia täytyy muuttaa silloin, kun sovellusten käyttöliittymät muuttuvat.

Riskinä on, että robotti hajoaa muutosten seurauksena. Teknologian käyttöön liittyy myös muita uhkia. Silloin kun robotti ei teekään töitään oikein, saattaa palkkoihin tulla virheellisiä kirjauksia – nopeasti ja paljon.

4. HIDASTA JA KALLISTA

Automaatioratkaisun kehitys on hidasta ja kallista. Jos järjestelmä tai prosessi muuttuvat, myös teknisen ratkaisun muuttaminen saattaa olla kallista, hidasta ja monimutkaista.

5. ASIAKASKOKEMUS MÄTTÄÄ

Automaatioon siirtyminen saattaa joissain tapauksissa jopa heikentää asiakaskokemusta, kun sen alkuperäinen tarkoitus oli parantaa sitä.

Haluatko tietää automaatioon siirtymisestä enemmän? Lataa Sillan automaatio-opas – tiedät, miten saat automaatiosta enemmän irti.