Tuoreimpina maalitauluina ovat olleet isot valtiolliset ja valtakunnalliset tahot. Elokuussa 2022 hyökkäyksen kohteeksi joutuivat eduskunta (https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/krp-epailee-eduskunnan-palvelunestohyokkays-toteutettiin-kymmenista-ip-osoitteista-ulkomailta/8485788#gs.8zt573) ja valtioneuvosto (https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/venalainen-hakkeriryhma-iski-myos-valtioneuvoston-arkistoon/8485866#gs.8zt0mv), heinäkuussa kohteena olivat Suomen Tietotoimiston tietojärjestelmät (https://yle.fi/uutiset/3-12556769).
Kybertoiminnan näkökulmasta tietoturvallisuudesta vastaavien tahojen työ ei lopu ikinä. Koko ajan on oltava valveilla ja mukana uusimmissa virtauksissa, kehitystä on tehtävä jatkuvasti. Valtavista tietojärjestelmistä huolimatta heikoin lenkki tietoturvassa on aina ihminen. Inhimilliset virheet saattavat johtaa ikäviin seurauksiin, kun henkilökohtaiset tai työnantajan tietojärjestelmät haavoittuvat. Tietoturvasta on huolehdittava kotikonttoreillakin etätöissä, ja erityisesti silloin se on yksittäisten käyttäjien vastuulla.
Fiksu yritys valmistautuu tietoturvauhkiin ennakolta. Administer-konsernin kulmakivet hyvään tietoturvaan ovat:
Meillä Administer-konsernissa on tehty pitkäjänteistä työtä kyberuhkiin varautumisessa. Meillä on kymmeniä kumppaneita, mm. Magic Cloud https://magiccloud.fi/, CGI https://www.cgi.com/fi/fi ja HiQ Finland https://hiq.fi/ muutamia mainitakseni. Hyvän tietoturvan rakentaminen syntyy yhteistyöllä.
Sami Lonka
IT-arkkitehti, tietoturvapäällikkö
P.S. Helpot vinkit arjen tietoturvaan webinaaritallenteestamme
https://www.silta.fi/webinaaritallenne-nain-parannat-tietoturvaasi-arjessa