Henkilötunnuksen muotoon ja käytäntöön on tulossa muutoksia, sillä nykyisen mallin merkit eivät jatkossa riitä uusien henkilötunnusten myöntämiseen. Merkkimuutosten ohella myös henkilötunnuksen myöntämistä ja henkilöllisyyden todentamista uusitaan.
Nykyisen mallin henkilötunnukset ovat käymässä vähiin. Ratkaisuna lainsäätäjät ovat päättäneet lisätä tunnuksiin uusia välimerkkejä, jotta tunnusten riittävyys varmistetaan jatkossakin. Samalla yhdenvertaisuutta parannetaan poistamalla sukupuolta koskeva tieto henkilötunnuksista. Olemassa olevat henkilötunnukset eivät muutu, vaan uudistukset koskevat vain uutena myönnettäviä henkilötunnuksia.
Uusille myönnettäville henkilötunnuksille 2000-luvulla syntyneiden käyttöön tulevat välimerkit B, C, D, E ja F nykyisen A-kirjaimen lisäksi. 1900-luvulla syntyneille käyttöön tulevat puolestaan Y, X, W, V ja U - kirjaimet nykyisen -merkin lisäksi.
Ehdotetut lakimuutokset astuvat voimaan syyskuussa 2023. Sukupuolineutraalia henkilötunnusta koskevat muutokset kuitenkin tulevat voimaan vasta vuoden 2027 alussa. Digi- ja väestötietoviraston mukaan uusia välimerkkejä tarvitaan kuitenkin aikaisintaan syksyllä 2024.
Uutuuksina myös etärekisteröinti ja yksilöintitunnus
Uutuutena henkilötunnusmalliin on tulossa etärekisteröinti. Etärekisteröinnin avulla ulkomaalainen henkilö voi rekisteröidä itsensä väestötietojärjestelmään älypuhelimella ja saada sitä kautta itselleen suomalaisen henkilötunnuksen.
Toinen tärkeä uudistus on yksilöintitunnus, joka on henkilötiedoista riippumaton. Nykyinen henkilötunnus kertoo henkilön syntymäajan ja sukupuolen. Uusi yksilöintitunnus mahdollistaa esimerkiksi asiakkaiden ja työntekijöiden yksilöimisen ilman syntymäaikaan ja sukupuoleen liittyvää tietoa. Yksilöintitunnus ei korvaa henkilötunnusta, vaan sitä voi käyttää henkilötunnuksen rinnalla.
Uudistuksen myötä henkilötunnusta ei voi enää käyttää henkilöllisyyden todentamiseen erimerkiksi puhelimessa tai digitaalisissa palveluissa. Uudistuksen tarkoitus on estää identiteettivarkauksia ja väärinkäsityksiä.
Koska henkilötunnusta ei enää voi käyttää henkilöllisyyden todentamistapana, yritysten ja viranomaisten on muutettava tunnistusprosessejaan. Toimiva uusi henkilöllisyyden todentamistapa on esimerkiksi vahva sähköinen tunnistautuminen pankkitunnuksella tai mobiilivarmenteella.
Jos sinulle heräsi aiheesta kysyttävää, niin olethan yhteydessä omaan palvelusi yhteyshenkilöösi tai meidän myyntiimme.